Nyt malttia harjoitteluun!
Tämän vuoden triathlon-kausi on päättymässä (ensi viikonloppuna Ironman Havaijilla), ja samalla uusi kausi on alkamassa. Triathlon-harrastajina emme ole aivan tavallisia ihmisiä. Meillä on valtavasti energiaa, tahdonvoimaa, ja yleensä haluamme puuttua asioihin heti. Sama asenne pätee myös harjoitteluun, ja syksyllä paneudumme siksi harjoitteluun täysillä.
Kestävyys on kuitenkin ominaisuus, joka kehittyy hitaasti, mutta onneksi varmasti. Jos paneudumme nyt jo syksyllä täysillä kestävyysharjoitteluun, se tarkoittaa luultavasti nopeaa turhautumista, koska kehitys on hidasta. Vaikka kuinka harjoittelemme vuodessa tai kahdessa, voit ainoastaan saavuttaa tietyn tason. Tällöin myös loukkaantumisen riski moninkertaistuu. Vaikka kunnon myötä pystyisit harjoittelemaan, se ei aina ole viisasta. Lihakset tarvitsevat kaksi kertaa pidemmän toipumisajan, ja luustot ja jänteet jopa kolminkertaisen ajan.
Miten siis kannattaa nyt syksyllä aloittaa harjoittelu?
Harjoittelu perustuu nousujohteisuuteen. Kokonaisrasitusta pitäisi siis pystyä lisäämään kuukaudesta kuukauteen, aina pienen palautumisjakson jälkeen. Tämä vaatii tietysti osaamista ja monesti myös kokemusta.
Tässä vaiheessa urheilijat monesti kysyvät: „Kun minulla on maksimissaan 10 tuntia aikaa harjoitella viikossa, tarkoittaako tämä sitten sitä, että jotta nousujohteisuus pysyisi minun täytyisi alkaa kahdella tai kolmella harjoittelutunnilla?“
Kyllä ja ei!
Jos olet aloittelija, niin 3 tuntia harjoittelua viikossa voisi olla hyvä lähtökohta. Jos olet harrastanut liikuntaa jo monta vuotta, voit myös rakentaa nousujohteisen treenin niin, että kuukausi kuukaudelta siirryt lajinomaisempaan harjoitteluun, mutta harjoittelutunnit pysyvät ennallaan.
Käytännössä se tarkoittaa sitä, että aluksi hajoittelet uinnissa nyt tekniikkaa ja muita uintityylejä ja juoksuharjoittelu tapahtuu ensin esim kävelemällä, sauvakävellen, suunnistaen, vesijuoksulla tai hiihtäen rullasuksilla. Lisäksi ohjelmaan kuuluu erilaiset saliharjoittelut, jotta kimmoisuus, voima ja notkeus parantuisivat ja jopa jonkinlaiselle pyöräilylle (Gravel, Maastopyörää, Rullilla, Spinning jne.) olisi vielä tilaa.
Noin kolme kuukautta ennen kauden pääkisaa ohjelmassa on sitten pääosin vapaauintia, pyöräilyä ja juoksua, ja kolmen viimeisen kuukauden aikana tehot vielä nousevat niin, että huippukuntoa varten ajoitus onnistuu.
Eli:
- Nyt malttia harjoitteluun!
- Uskalla kehittää tärkeitä ominaisuuksia (voimaa, kimmoisuutta, nopeutta, notkeutta, koordinaatiota), joiden kehittämiseen myöhemmin ei ole enää tarpeeksi aikaa.
- Nauti siitä, että lisäaikaa on nyt myös muille harrastuksille, työlle ja perheelle.
- Jos tarvitset motivaatiota talviharjoitteluun, voi joku talvikisa, leiri etelässä tai tietysti hyvä valmentaja tuoda tarvittavan motivaation.
Kun sitten seuraavana vuonna taas aloitat harjoittelun, sinun pitäisi aloittaa hieman korkeammalta tasolta kuin vuosi sitten. Muista:
„If you always do what you always did, you always get what you always got!“